De 7 grote voordelen van runderlever

Ondanks dat er veel mensen de spieren van dieren eten, wordt er nog niet nagedacht over het eten van de organen. Toch is dat zonde, want de wetenschap leert ons dat juist de organen ontzettend veel voedingsstoffen bezitten die op alle vlakken goed voor ons zijn. Neem runderlever. Goed voor je immuunsysteem, je stemming én je sportprestaties. Nog niet overtuigd? Wij hebben de 7 grootste voordelen van runderlever voor je uitgelicht.

1. BEEF LIVER VOORKOMT VERKOUDHEID EN BOOST IMMUUNSYSTEEM

Wist je dat onze darmen ons beschermen tegen virussen en bacteriën? In onze darmen zit één van de belangrijkste barrière weefsels van het lichaam. Dit beschermt onze vitale organen. De bekleding van het spijsverteringskanaal is afhankelijk van vitamine A om cellen te maken waaruit het dit barrière weefsel bestaat, evenals het slijm dat ze produceren. De lever is de meest geconcentreerde bron van vitamine A vanuit moedertje natuur. Vitamine A heeft de afgelopen periode ook de titel gekregen van ‘infectiewerend’ vitamine en is essentieel bij een goedwerkend immuunsysteem.

Runderlever bevat ook eiwitten die essentieel zijn voor het onderhoud van de bekleding van het spijsverteringskanaal. Maar bovenal heeft het drie geweldige voedingsstoffen in zich die he immuunsysteem stimuleren om verkoudheid en andere veel voorkomende infecties te voorkomen: Vitamine A, Vitamine C en zink.

2. RUNDERLEVER GEEFT STABIELE ENERGIELEVELS ZONDER CRASH

Ken je al die B-vitamines die ze in energiedrankjes stoppen? Deze zijn allemaal te vinden in de lever, maar dan zonder ongezonde toevoegingen.  Eén van de vele functies van de vitamines uit het b-complex is het omzetten van voeding in energie voor je cellen. Dit maakt runderlever de ultieme bron van energie.

Ook zorgen de B-vitamines voor minder vet en meer spieren. Ze ondersteunen de vetbranding en zijn daarmee eigenlijk een andere manier om je lichaam van brandstof te voorzien, met als groot voordeel een verbeterde samenstelling van het lichaam. Runderlever beschikt over al deze B-vitamines die daarvoor nodig zijn.

3. RUNDERLEVER ONDERSTEUNT COGNITIEVE PRESTATIES EN BOOST JE STEMMING

De lever bevat verschillende voedingstoffen die de emotionele gezondheid, distributie van voedingsstoffen en cognitieve functie ondersteunen. Ook bevat de lever het bestanddeel Choline, het wondermiddel dat ons brein als geen ander ondersteunt. Het is een van de weinige stoffen die in staat is in de hersenbarrière door te dringen.

Choline is zo belangrijk voor een gezond, functionerend brein dat er wordt beweerd dat een tekort hieraan wordt geassocieerd met de sommige vormen van dementie. Onderzoekt toont aan dat choline de cognitieve prestaties verbetert en angst- en stemmingsstoornissen voorkomt. Kortom, een goed idee om Choline in je dieet te verwerken.

Drie andere belangrijke voedingsstoffen die runderlever bevat zijn koper, ijzer en selenium. Alle drie dragen bij aan een optimale hersenfunctie. Koper in combinatie met zink is belangrijk om de neurologische gezondheid in tact te houden.

”Er zitten zó veel goede stoffen in runderlever die bijdragen aan een optimale hersenfunctie. Zonde dat nog niet genoeg mensen dit weten!”

Veel mensen hebben tegenwoordig een ijzertekort. Runderlever is een uitstekende bron van ijzer. Naast dat het belangrijk is voor de zuurstoftransport door het bloed, is het nodig voor de aanmaak van neurotransmitters en helpt het oxidatieve schade aan de hersenen te voorkomen.

Selenium zorgt voor een verbeterde stemming en een afname van depressieve symptomen. Zorg er dus voor dat jouw hersenen de juiste stoffen binnenkrijgen om optimaal te functioneren.

4. EEN GEZONDE HUID, HAAR, NAGELS EN OGEN

Zoals al eerder aangegeven zit runderlever bomvol vitamine A, wat van belang is voor een goed immuunsysteem. Vitamine A is een antioxidant en beschermt de huidcellen tegen UV-straling. Runder lever beschikt over de actieve vorm van Vitamine A, namelijk retinol. Dit ingrediënt stimuleert de deling van de huidcellen, waardoor je huid zichtbaarder gezonder en jonger eruit komt te zien. Ook wordt de productie van collageen gestimuleerd, wat tekenen van huidveroudering vertraagd en helpt tegen acne. Genoeg voordelen dus.

5. RUNDERLEVER VERSNELT SPIERGROEI EN VERBETERT TRAINING PRESTATIES

De best verkochte fitness supplementen zijn whey poeders en multivitamines om de prestaties te verbeteren. Runderlever bevat exact deze ingrediënten, maar dan zorgen al die extra ongezonde toevoegingen, koolhydraten en vulstoffen. Het is een bron van K2 en vitamine A, wat de testosteron verhoogt en training prestaties verbetert.

6. BEEF LIVER VERSTERKT JE BOTTEN

Bij sterke botten denken wij Hollanders al snel aan een glas melk. En hoewel calcium belangrijk is voor botdichtheid en het voorkomen van fracturen, is het ook van belang dat je hier niet té veel van binnen krijgt. Om ervoor te zorgen dat je calcium in balans blijft is vitamine K2 cruciaal, wat in overvloed in runderlever te vinden is. Vitamine K2 zorgt ervoor dat calcium naar de botten wordt geleid en zo uit de vaatwanden wordt gehouden, zodat je minder kans hebt op hart- en vaatziektes.

7. RIJK AAN ANTIOXIDANTEN

Antioxidanten zijn essentieel om onze cellen te beschermen. Op het moment dat een cel beschadigd raakt, kan dit allerlei ziektes veroorzaken. Door de juiste voeding te nemen die rijk is aan voedingsstoffen kun je voorkomen dat er schade komt op celniveau. Runderlever heeft antioxidanten A, C en E. Deze beschermen de cellen tegen oxidatieve stress, wat wordt veroorzaakt door ontstekingen, stress of roken.

Bovendien is runderlever een goede bron van co-enzym Q10, een in vet oplosbaar co-enzym dat een vitale rol speelt in het lichaam door energie te leveren aan de lichaamscellen en te werken als een antioxidant. Runderlever is een van de beste voedingsbronnen van co-enzym Q10, een verbinding met een hele hoop gezondheidsvoordelen.